Hirdetmény 2019. március

Hirdetmény

a bírósági ülnökök jelölésével és választásával kapcsolatban

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Köztársasági Elnök az idei bírósági ülnökválasztás időpontját 2019. március 7. és április 30.  napja közötti időtartamra tűzte ki.

Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik. A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit (pszichológus, vagy a család-, gyermek és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy) a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési -oktatási intézmények tantestületei, nem pedagógus ülnökeit az egyesületek – kivéve a pártokat –, a foglakozásuk szerinti érdekképviseleti szervek, valamint őket ezen munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik ki.

A járásbíróságok bírósági ülnökeinek jelölését és az elfogadó nyilatkozatot a járásbíróság székhelye szerinti települési önkormányzat polgármesteréhez, a Szolnoki Törvényszék ülnökeinek jelölését és az elfogadó nyilatkozatot a Megyei Közgyűlés elnökéhez, illetve Dr. Széplaki Judit irodavezető-helyetteshez (5000 Szolnok, Kossuth L- út 2.I. emelet 152. iroda; dr.szeplaki@jnszm.hu; 30/249-50-62) kell eljuttatni.

Az ülnök jelöléséhez szükséges nyomtatványok a bíróságok honlapján

(https://birosagok.hu/hirek) is letölthetők.

Kérem, amennyiben ülnököt kívánnak jelölni, a jelöléssel kapcsolatos nyilatkozatokat – egyeztetést követően – szíveskedjenek 2019. április 4. csütörtök 16 óráig megküldeni.

Tiszatenyő, 2019. március 25.

Dr. Pócs Gabriella

                                                                                  jegyző

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Hírek.

Comments are closed.