Téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztató

 

A nyomtatvány a következő linken elérhető: Igénybejelentő nyilatkozat

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek | Téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztató bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Eboltás és összeírás

Eboltás és összeírás

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Tiszatenyő községben a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008.(XII.20.) FVM rendelet 4.§ (1) bekezdés a) pontja alapján minden 3 hónaposnál idősebb ebet veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni. A fenti rendelet 4. § (7) bekezdés előírása szerint veszettség elleni oltást csak chippel megjelölt eb kaphat. A chip költsége 3.500.- Ft.

Tiszatenyő területén 2018. évi szervezett Kötelező veszettség elleni védőoltásra, annak pótlására, és az ebek összeírására az alábbi helyen és időpontban kerül sor:

Az eboltás helye:    Virágbolt előtti rész

 Ideje:        2018. szeptember 3-án (hétfő)             1600-1800
                    2018. szeptember 6-án (csütörtök)     1000-1200
                    2018. szeptember 9-en (vasárnap)      1400-1600

 Pótoltás ideje:        2018. szeptember 18-án (kedd)                                  1600-1700

 A veszettség elleni oltás költsége az oltás helyén fizetendő, összege
3.800.- Ft.
A 81/2002. (IX.04.) FVM rendelet 8. § (2) bekezdésének rendelkezései szerint a veszettség elleni védekezés feltételeként kötelező az ebek évenkénti veszettség elleni immunizálása, és ezzel egyidejűleg az eb széles spektrumú féreghajtó szerrel való kezelése. A féreghajtó szer ellenértékét az oltás költsége nem tartalmazza, mely 200.- Ft/10 kg. Így azt külön kell az eb-tulajdonosnak megfizetnie.

Az ebek veszettség elleni védőoltása kötelező, elmulasztása esetén szabálysértési eljárás lefolytatásának, valamint az eb elkobzásának van helye.

A macskák védőoltása nem kötelező, de ajánlott a fertőzések megelőzése érdekében.

Amennyiben már ebe nincs tulajdonában, vagy új eb került Önhöz, kérjük, azt a Tiszatenyői Közös Önkormányzati Hivatalban bejelenteni szíveskedjék.

A háznál történő eboltást és az ebek chippel történő ellátását a helyszínen és a 06/30-928-6114-es telefonszámon lehet igényelni.

Dr. Pócs Gabriella jegyző

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek | Eboltás és összeírás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Értesítési légi szúnyoggyérítésről

Magyarország Kormánya elrendelte Magyarország területén történő csípőszúnyog gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít. Az Önök részéről a gyérítések semmilyen gazdasági tranzakciót nem igényelnek.

A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezésre és lebonyolításra a PMG Szúnyogkontroll Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választották ki.

A gyérítés földi és légi biológiai módszerekkel valamint földi és légi kémiai módszerekkel a szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést. Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A földi irtás során felhasznált készítmények: Coratrin, Mosquitox Fog. A légi kémiai kezelés során CORATRIN, AQUA K-OTHRIN, illetve MOSQUITOX 1 ULV Forte készítmények kerülnek felhasználásra. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja.

Tiszatenyő településen a légi kémiai védekezés 2018. augusztus 02-án a napnyugtát megelőző időszakban. Tartaléknapok: 2018. augusztus 03-04.

A légi kémiai irtások az esti napnyugtát megelőző időszakban történnek.

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek | Értesítési légi szúnyoggyérítésről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tájékoztatás ebtartásról

A kutya tartásának általános szabályai

 1. A kutya tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy a mozgási igényét ki tudja elégíteni.
 2. A táplálékot az adott fajtának, egy egyed korának és élettani állapotának megfelelő összetételben, mennyiségben, az életkorához és élettani állapotához leginkább alkalmazkodó időközönként kell biztosítani.
 3. Az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről.
 4. A kutyát úgy kell tartani, hogy az lehetővé tegye természetese viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.
 5. A szabadban tartott állatok számára biztosítani kell olyan helyet, ahol azok az időjárás egészségre ártalmas hatásaival szemben védelmet találnak.
 6. Ha az állat beteg vagy sérült, haladéktalanul, szükség szerint állatorvosi ellátásban kell részesíteni, az állatorvos útmutatásának, az esetleges speciális igényeinek megfelelően kell ellátni, szükség esetén elkülönítetten kell elhelyezni.
 7. Az állattartó gondoskodni köteles a kutya 4 hónapos koráig mikrochippel történő egyedi megjelöléséről, az eb életkorának megfelelő veszettség elleni oltás meglétéről és féreghajtó szerrel történő kezeléséről!
 8. Az ebtartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen beoltani az alábbiak szerint: a három hónapos kort elérő ebek esetén 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően pedig évente.
 9. Az eb ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani.
 10. Az ebek vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse.
 11. Belterület közterületén ebet kizárólag pórázon lehet vezetni, továbbá az eb tulajdonosának biztosítani kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
 12. Az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat szökésének megakadályozásáról.
 13. Az ebek tartós kikötve tartása tilos.
 14. Az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, különösen az év azon szakában, amikor a polgári célú pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatóak, az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására.

Talált ebre vonatkozó eljárásrend

 

A település közigazgatási területén lévő közterületeken kóborló ebeket az Önkormányzat munkatársai befogják és ideiglenesen, legfeljebb 15 napig tartják. Ha a fenti időtartam alatt az eb tulajdonosa ismertté válik, a tulajdonos köteles az állatot visszavenni és megtéríteni a befogással, elhelyezéssel kapcsolatos költségeket (400 Ft/nap). A befogott eb csak 1 évnél nem régebbi, igazolt veszettségoltás után adható ki. Az állatvédelmi hatóság az állatot elkobozza és a tulajdonost a költségek megtérítésére kötelezi, ha a tulajdonos az állatot nem veszi vissza, vagy az a részére nem adható ki az állat egészségét súlyosan veszélyeztető tartási körülmények miatt. A tulajdonosnak a fenti okok miatt vissza nem adott állat értékesíthető vagy véglegesen elhelyezhető.

 

Amennyiben a befogástól számított 15 napon belül a tulajdonos nem válik ismertté, az állat az állam tulajdonába kerül és az állatvédelmi hatóság gondoskodik a végleges elhelyezésről. Az elhelyezés eredménytelensége esetén az állat életet megengedett módon kioltható.

 

Kérjük a település ebtulajdonosait a fentiek fokozott figyelembevételére.

 

 

Tiszatenyői Közös Önkormányzati Hivatal

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek | Tájékoztatás ebtartásról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek | Tájékoztatás szünidei gyermekétkeztetésről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva