Tájékoztatás ebtartásról

A kutya tartásának általános szabályai

  1. A kutya tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy a mozgási igényét ki tudja elégíteni.
  2. A táplálékot az adott fajtának, egy egyed korának és élettani állapotának megfelelő összetételben, mennyiségben, az életkorához és élettani állapotához leginkább alkalmazkodó időközönként kell biztosítani.
  3. Az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről.
  4. A kutyát úgy kell tartani, hogy az lehetővé tegye természetese viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.
  5. A szabadban tartott állatok számára biztosítani kell olyan helyet, ahol azok az időjárás egészségre ártalmas hatásaival szemben védelmet találnak.
  6. Ha az állat beteg vagy sérült, haladéktalanul, szükség szerint állatorvosi ellátásban kell részesíteni, az állatorvos útmutatásának, az esetleges speciális igényeinek megfelelően kell ellátni, szükség esetén elkülönítetten kell elhelyezni.
  7. Az állattartó gondoskodni köteles a kutya 4 hónapos koráig mikrochippel történő egyedi megjelöléséről, az eb életkorának megfelelő veszettség elleni oltás meglétéről és féreghajtó szerrel történő kezeléséről!
  8. Az ebtartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen beoltani az alábbiak szerint: a három hónapos kort elérő ebek esetén 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően pedig évente.
  9. Az eb ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani.
  10. Az ebek vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse.
  11. Belterület közterületén ebet kizárólag pórázon lehet vezetni, továbbá az eb tulajdonosának biztosítani kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
  12. Az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat szökésének megakadályozásáról.
  13. Az ebek tartós kikötve tartása tilos.
  14. Az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, különösen az év azon szakában, amikor a polgári célú pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatóak, az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására.

Talált ebre vonatkozó eljárásrend

 

A település közigazgatási területén lévő közterületeken kóborló ebeket az Önkormányzat munkatársai befogják és ideiglenesen, legfeljebb 15 napig tartják. Ha a fenti időtartam alatt az eb tulajdonosa ismertté válik, a tulajdonos köteles az állatot visszavenni és megtéríteni a befogással, elhelyezéssel kapcsolatos költségeket (400 Ft/nap). A befogott eb csak 1 évnél nem régebbi, igazolt veszettségoltás után adható ki. Az állatvédelmi hatóság az állatot elkobozza és a tulajdonost a költségek megtérítésére kötelezi, ha a tulajdonos az állatot nem veszi vissza, vagy az a részére nem adható ki az állat egészségét súlyosan veszélyeztető tartási körülmények miatt. A tulajdonosnak a fenti okok miatt vissza nem adott állat értékesíthető vagy véglegesen elhelyezhető.

 

Amennyiben a befogástól számított 15 napon belül a tulajdonos nem válik ismertté, az állat az állam tulajdonába kerül és az állatvédelmi hatóság gondoskodik a végleges elhelyezésről. Az elhelyezés eredménytelensége esetén az állat életet megengedett módon kioltható.

 

Kérjük a település ebtulajdonosait a fentiek fokozott figyelembevételére.

 

 

Tiszatenyői Közös Önkormányzati Hivatal

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek.

Comments are closed.