Szabados Ferenc emléktáblájának újraavatása

TISZTELT TISZATENYŐIEK ÉS MINDEN ÉRDEKLŐDŐ!

2015. augusztus 30-án Tiszatenyő község újraavatja azt az emléktáblát, amely Szabados Ferenc (1913-1942) tanítóra emlékeztet.
A Bükről származó Szabados Ferenc Kőszegen szerzett tanítói végzettséget 1935-ben. Tanulmányai befejezése után az ekkor még Törökszentmiklóshoz tartozó Pusztatenyőre, az itteni állami népiskolába helyezték.
1942 tavaszán hívták be katonának. Szabados Ferenc a 43. gyalogezred I. zászlóaljának tartalékos zászlósaként a doni hadműveleti területen, Perezsajánál 1942. szeptember 2-án hősi halált halt.
Szabados Ferencet vitéz és önfeláldozó magatartásáért posztumusz a „Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével hadiszalagon a kardokkal” tüntették ki és főhadnaggyá léptették elő.
Az eredeti emléktáblát 1943-ban avattak fel az akkori iskola falán az egyházak, a vármegye, a környező települések, a tantestület, a hadsereg, az egyesületek képviselőinek jelenlétében.
A hősi halált halt tanító táblája előtt katonai díszszakasz, illetve a levente díszszázad is tisztelgett. Maga az emléktábla 1999-ig látható volt eredeti helyén, köszönhetően a pedagógus kollégáknak. Az iskola újraépítésekor azt gondosan levették, és azóta kerestük az alkalmat, hogy továbbra is méltó helyre kerüljön.

Ezúton kérem Önt, hogy jelenlétével tisztelje meg az emléktábla avatását, hogy az eredeti ünnepséghez méltóan tisztelegjünk Szabados Ferenc főhadnagy emlékének a táblán olvasható jelmondat üzenete szerint: „Hazádnak éltél, érte haltál”
Az avatón a Falunap és Kukorica-fesztivál rendezvénysorozat miatt nagyszámú helyi és térségi lakosra, ezen belül is sok iskolás és óvodás korú gyermekre és szüleik és reményeink szerint hozzátartozók megjelenésére számítunk.

Névtelen

A bejegyzés az alábbi kategóriába tartozik: Egyéb, Hírek.

Comments are closed.